WOZ-beschikking: bezwaar aantekenen of toch niet?

Heeft u de nieuwe WOZ-beschikking ontvangen en is deze fors hoger dan vorig jaar? Dan kan het lonen om goed te controleren of de gemeente haar werk wel goed heeft gedaan. Maar let op: bezwaar aantekenen is niet altijd de beste oplossing!

Contract tekenen voor bouw van huis
Nieuws
Datum: 21-02-2019

Voor WOZ-waarde vergelijkt de gemeente uw woning met andere huizen bij u in de buurt. De waarde wordt meestal bepaald op basis van vergelijkbare huizen die onlangs zijn verkocht.

Als de gemeente haar werk goed heeft gedaan, heeft bezwaar aantekenen meestal geen zin. Maar klopt de vergelijking niet, dan kan een bezwaarschrift helpen om de waarde alsnog naar beneden bij te stellen. Naast minder onroerendezaakbelasting betaalt u dan ook lagere bijdragen voor andere lasten zoals de waterschapsheffing.

Toch geen bezwaar aantekenen?

Maar let op: als de waarde van uw huis te hoog is ingeschat, kan het ook lonen om juist geen bezwaar aan te tekenen. Dat geldt bijvoorbeeld als u van plan bent om uw huis binnenkort te verkopen. U kunt zich dan bij de het vaststellen van de vraagprijs baseren op de hogere WOZ-waarde.

Lagere hypotheekrente

Maar ook als u in uw huis blijft wonen, kan een hogere WOZ-waarde interessant zijn. Want hoe meer uw huis waard is, hoe minder risico de bank loopt. Daardoor kunt u in een lagere risicoklasse vallen, waardoor u korting kunt krijgen op de hypotheekrente die u betaalt. Onderzoek dit dus voordat u bezwaar aantekent!

Wel bezwaar maken

Geldt bovenstaande niet voor u en wilt u wel bezwaar aantekenen? Dan doet u dit schriftelijk binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Het bezwaar moet u goed onderbouwen, bijvoorbeeld door aan te tonen dat de huizen waarmee uw woning is vergeleken een andere inhoud, oppervlakte of ligging hebben.

Waarde controleren

U kunt hiervoor gebruik maken van het taxatieverslag van de gemeente. In dit verslag kunt u zien met welke woningen uw huis is vergeleken. U kunt het verslag opvragen via de website van de gemeente of via mijn.overheid.nl. Daarnaast kunt u via het WOZ-waardeloket gratis WOZ-waarden van vergelijkbare woningen raadplegen.

Zelf laten taxeren

Hoe groter de verschillen tussen uw woning en de huizen waarmee deze is vergeleken, hoe groter de kans dat uw bezwaar ontvankelijk wordt verklaard. Natuurlijk kunt u ook zelf een taxatierapport laten opstellen of, indien u uw woning onlangs hebt gekocht, gebruik maken van een recent taxatierapport.

Vergelijkbare woningen

U kunt uw bezwaar ook onderbouwen met de verkoopprijs van een vergelijkbare woning die onlangs is verkocht. Als deze aanzienlijk lager is dan de waarde die de gemeente aan uw huis toekent, is de kans groot dat uw bezwaar ontvankelijk is.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.